سه شنبه 20 آذر 1397

مشاوره و مقاله
شيعه شناسي

شيعه شناسي به رشته ‌اي اطلاق مي ‌شود که از مجموعه مسائل اعتقادي يک جمعيت مذهبي به نام شيعه بحث مي‌ کند و از نحوه پيدايش و شکل‌ گيري آن در تاريخ اسلام، از چگونگي بسط و گسترش آن در ميان اقوام مختلف عرب و عجم، از شاخه ‌ها و نحله‌ ها، رهبران و دانشمندان، منابع و متون، معارف و دانش‌ ها، آمـوزه‌ هـا، آيين‌ ها، اصول عقيدتي، نقش ‌هاي تاريخي و تمدّني و نيز وضعيت فعلي شيعيان در جغرافياي مسکون سخن به ميان مي ‌آورد.

شيعه ‌شناسي، دانشي بين رشته ‌اي است و در ميان دانش‌ هاي الهيات و علوم اجتماعي جاي مي ‌گيرد  و اين دو را به يکديگر پيوند مي‌ دهد. روش ‌هاي تحقيق در اين رشته نيز ترکيبي از روش هاي معمول در دانش هاي الهياتي (حديث، تفسير، فقه، کلام و...) و علوم اجتماعي (اقتصاد، سياست، مديريت، جامعه شناسي، مردم شناسي، زبان شناسي و...) است و به اقتضاي مورد، از روش هاي نقلي، تفسيري، تاريخي، تحليلي، کمّي، تجربي و مشاهده ‌اي به صورت انفرادي يا ترکيبي استفاده مي‌ کند.

براي مثال، يک شيعه شناس، ساختار و چارچوب و ويژگي ‌هاي جمعيت شناختي و جامعه شناختي و انسان شناختي جامعه مذهبي معيني مثلاً شيعيان امامي ايران معاصر را مطالعه مي کند.

در کل مي‌ توان گفت که هدف اين رشته، ارايه مستدل، منطقي و معقول عقايد و آموزه هاي شيعي ، شناخت و شناساندن پيشينه و مسير تطّور تشيع در ميان اقوام مختلف، مطالعه روشمند گروه ها و جوامع شيعي ، آشنايي و ارتباط با مراکز و مؤسسات شيعه شناسي عمده جهان براي يافتن بسترهاي مشارکت علمي ـ پژوهشي و نيز نقد و پاسخ گويي به اشتباهات احتمالي، احياي ميراث فرهنگي گذشته و انديشه ‌هاي دانشمندان شيعي، معرفي نقش تاريخي شيعيان در تمدن اسلامي و تحولات سياسي، اجتماعي و فکري جهان اسلام، آسيب شناسي مشکلات و معضلات فکري و اجتماعي جوامع و گروه ‌هاي معاصر، آشنايي جامع و گسترده با ابعاد گوناگون مردم شناختي و جامعه شناختي جهان تشيع  و  تحليل و تبيين امکانات، محدوديت‌ ها، و اوضاع و شرايط اجتماعي شيعيان جهان است.

اين رشته از بين داوطلبان هر سه  گروه آزمايشي علوم رياضي و فني ، علوم تجربي و علوم انساني دانشجو مي پذيرد.

دروس اين رشته در طول تحصيل:

دروس اصلي:

نحو تکميلي، آشنايي با علوم قرآن، تفسير مقدماتي، تفسير موضوعي، آشنايي با تاريخ و منابع حديث، عقايد اسلامي، تاريخ عمومي اديان، تاريخ اسلام، شيعه شناسي، آشنايي با فرق و مذاهب اسلامي، آشنايي با عرفان اسلامي، اصول فقه، آشنايي با دانش فقه ، فقه، منطق ، فلسفه اسلامي، روش تحقيق.

دروس تخصصي:

تاريخ تشيع، جغرافياي تشيع، آيين‌ ها و شعائر شيعي، علم رجال و درايه در شيعه، علم تفسير در شيعه، علم فقه و اصول در شيعه، علم فلسفه در شيعه، علم کلام در شيعه، اخلاق و عرفان در شيعه، تاريخ حوزه هاي علميه، اختصاصات فقهي شيعي، فلسفه اسلامي، آشنايي با منابع حديثي شيعه، متن خواني روايي، فرق شيعه، شيعه در نگاه ديگران، نيازهاي منطقه ‌اي، معارف شيعه.

دروس حوزوي:

صرف، نحو، تجزيه و ترکيب، متن خواني و درک متن ، روش آموزش قرآن ، فلسفه اسلامي مقدماتي، روش تبليغ، آشنايي با تاريخ و فرهنگ ايران، منطق مقدماتي.

توانايي هاي لازم:

دانشجوي اين رشته  بايد روحيه‌ پژوهش در زمينه عقايد و باورهاى تشيع را داشته باشد  و به معرفى مستدل، منطقى و علمى آموزه ‌هاى شيعي علاقه ‌مند باشد. همچنين لازم است که دانشجوي اين رشته، روابط‌ اجتماعي‌ خوبي‌ داشته‌ باشد تا بتواند با گروه‌ هاي‌ مختلف‌ جامعه،‌ ارتباط‌ نزديکي‌ برقرار کند.

موقعيت شغلي در ايران:

پيروزى انقلاب اسلامى ايران به رهبرى امام خمينى(ره)، افق جديدى در عرصه جهانى گشود و برقرارى نظام جمهورى اسلامى، مسايلي را فراروي  صاحب نظران جهان اسلام و غير  از آن قرار داد و آن ها  را متوجّه رويکردى نو به اسلام نمود. در حال حاضر، شرق شناسان، اسلام شناسان، شيعه شناسان و ايران شناسانِ کشورهاي اروپايي و امريکايي به طور مستمر و روشمند، ابعاد مختلف و گسترده، آموزه‌ ها و آيين‌ هاي جماعت ها و جوامع شيعي را در اطراف و اکناف جهان مورد پژوهش قرار مي دهند و بدين منظور، به گسترش مراکز و بخش هاي مطالعات اسلامي - شيعي در محافل دانشگاهي خود مي‌ پردازند. طيف وسيع مجلات، فصلنامه‌ ها، سالنامه‌‌ ها، کارگاه هاي پژوهشي، همايش هاي علمي، پروژه هاي تحقيقاتي و رساله‌ها و کتبي که در مغرب زمين درباره تشيع و شيعيان منتشر مي‌ شود، به وضوح ايده مذکور را تاييد مي‌ کند؛ بنابراين، ارايه سامان‌ مند و نظام ‌مند مذهب شیعه، بيش از پيش لازم به نظر مي ‌رسد؛ دانش و مهارتي که  فارغ التحصيلان  اين رشته  کسب مي ‌کنند و مي‌ توانند در معرّفى همه جانبه مکتب اهل بيت (عليهم السلام) به عنوان پژوهشگر، مبلّغ و مدرّس فعاليت نمايند.(پیک سنجش-1395.03.10)

دانشگاه پذيرنده

مقاطع تحصيلي

دوره‌ ها

دانشگاه

غيرانتفاعي اصول الدين

کارشناسي

روزانه

دولتي

بازديد کل : 2468792 نفر   - 432356 ip   بازديد امروز : 1052 نفر   - 162 ip   بازديد ديروز : 1192 نفر   - 212 ip   آنلاين : 14 نفر