چهارشنبه 24 مرداد 1397

محدوديت در توسعه 11 رشته علوم پزشكي

دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی گفت: با اعمال شاخص های ۱۴ گانه برای یک رشته، از مجموع ۳۱۰ رشته در مقاطع کاردانی تا فوق تخصص، مقرر شد ۱۱ رشته علوم پزشکی در توسعه و گسترش با محدودیت مواجه شوند.

به گزارش روابط عمومی معاونت آموزشی دکتر سیدمنصور رضوی در گفتگو بامهر افزود: دانشگاه های علوم پزشکی از شورای گسترش درخواست راه اندازی رشته های جدید داشتند. اما هر رشته ای پیش نیاز های لازم را برای راه اندازی لازم دارد که باید به آن توجه کرد. در همین راستا ماموریتی از سوی شورای گسترش تعریف شد که اولویت و نیازهای کشور به هر یک از رشته های علوم پزشکی تعیین شود.

وی افزود: پس از پایان این ماموریت مشخص شد که تعدادی از رشته ها وجود دارند که نیازی به ادامه روند پذیرش در آنها به شکل فعلی نیست و از همین رو تصمیم گرفته شد که پذیرش و توسعه این رشته ها به مدت ۵ سال متوقف شود. البته معنی توقف این نیست که پذیرش در آنها ممنوع باشد بلکه به این معنی است  که نباید به شیوه گذشته در آنها دانشجو پذیرفته شود و یا محل پذیرش جدیدی به آنها اضافه شود.

دکتر رضوی یادآور شد: در علوم پزشکی تربیت نیروی انسانی تابع چند عامل از جمله تامین نیازهای سلامت جامعه است. برای راه اندازی هر رشته  هم روند بیماری ها، خطرات بیماری برای مردم و میزان خدماتی که ارائه می دهد اهمیت دارد. ۱۵۰ شاخص در کارایی یک رشته استخراج شد تا بر اساس آن برنامه ریزی صورت گیرد.

وی خاطرنشان کرد: نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که فارغ التحصیل باید بتواند کار خود را پیدا کند، اگر رشته ای تاسیس کردیم که به خیل بیکاران اضافه کرد یک جای کار مشکل دارد. اگر رشته کارآفرینی راه اندازی می کنیم و فارغ التحصیل آن بیکار هستند تناقض بزرگی است که نظام آموزش عالی باید در صدد رفع آن برآید.

دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی اضافه کرد: از سوی دیگر هر منطقه از کشور ما با شکلی از بیماری ها مواجه است و به عنوان نمونه بیماری های منطقه کویری با مناطق ساحلی و یا مرزی متفاوت است. رشته باید آینده نگر باشد که بتواند به تولید، خدمات ، مدیریت و یا انتقال دانش منجر شود. ضمن این که رشته های کشور باید با ۱۰ سند بالادستی که در اختیار داریم هماهنگ باشند.

وی با اشاره به این که برای راه اندازی رشته باید هزینه های آن را پیش بینی کرد ، گفت: وقتی هزینه پایان نامه یک رشته دکتری ۱۰۰ میلیون تومان است باید بدانیم که نیازی نیست با وجود محدودیت منابع همه دانشگاه ها این رشته را داشته باشند.

دکتر رضوی تاکید کرد: رشته زیاد داشتن شأن نمی آورد و باید توجه داشته باشیم  نباید رشته هایی ایجاد کنیم که وابستگی اقتصادی را افزایش دهند. در صورتی که در سال های اخیر تصور غلط از گسترش آموزش عالی منجر به ضربه به اقتصاد و اخلاق حرفه ای شده است.

وی یادآور شد: پس از بررسی ۲۱۶ رشته در کارشناسی ارشد و دکتری ۱۴ شاخص را برای نمره دهی استخراج کردیم. در این شاخص ها به رشته ها نمره داده شد که  ظرفیت، تعداد متقاضی، شاخص اشتغال، نسبت متقاضی به ظرفیت و چندین موضوع دیگر مورد بررسی قرار گرفت.

دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی گفت: از بین این رشته ها برخی نمره خوبی کسب نکردند و تصمیم بر محدودیت آنها گرفته شد به این معنی که برای ۵ سال محل جدید راه اندازی نمی شود اما پذیرش دانشجو در محل های قدیم متوقف نمی شود. اگر فارغ التحصیلان بیکار این رشته ها افزایش یابد ظرفیت رشته محدود و توزیع ظرفیت به نسبت دانشگاه ها تصحیح می شود.

وی افزود: برخی دیگر از رشته ها نیز نمرات به تناسب بهتری کسب کردند که برای آن رشته ها نیز برنامه ریزی به گونه ای خواهد بود که گسترش با احتیاط صورت می گیرد.

دکتر رضوی گفت: در نهایت از میان ۳۱۰ رشته کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری حرفه ای، تخصص بالینی، دکتری تخصصی و فوق تخصص بالینی، ۱۱ رشته در ارشد و دکتری با محدودیت مواجه شدند.

روابط عمومي معاونت آموزشي وزارت بهداشت

05/11/1393

بازديد کل : 2349885 نفر   - 403535 ip   بازديد امروز : 1772 نفر   - 208 ip   بازديد ديروز : 1136 نفر   - 228 ip   آنلاين : 5 نفر